# 4 Royal Headache – s/t (RIP Society/ XVIII Records)

Debuutplaat van Australiërs, Sydney om precies te zijn, die in Groningen insloeg als een bom. En dat was niet zo gek. Allereerst waren daar de nummers waaruit een tiener gevoel opspatte zoals de Undertones en The Buzzcocks dat in hun beste tijd konden. De nummers zeggen POP met een grote P. Dan is daar de in de garage gewortelde gitaarsound die rammelend en rinkelend alle nummers van een strik voorziet, en die de plaat een wonderlijke sound geeft, met veel hoog en bijna geen laag.. En bovenal was daar vooral de stem van zanger Shogun. Een stem die soul in zich draagt. Waarmee Royal Headache een band is die powerpop, garage en soul in zich verenigt en die combinatie hebben we zelden zo goed gehoord. Bijzondere aan Royal Headache is ook dat ze langzamere nummers niet uit de weg gaan. Vooral op kant twee van de plaat, er schijnt een cd te bestaan maar die hebben wij nog nooit gezien, staan een stel verbijsterend mooie ballades met voor een plaat die in de punkhoek gezet wordt opvallend droevige teksten bij vlagen. Uit de lokale Australische pers: “Royal Headache presents the stunning, triumphant apex of Australia’s contemporary garage-rock narrative.”. En nog eentje: “There’s Royal Headache, then there’s everybody else”.
Grandioos over het hoofd gezien door de gehele vaderlandse muziekpers, behalve de goed oplettende Gijsbert Kamer van De Volkskrant, die in vier weken tijd de gehele plaat voorbij liet komen in zijn radioshow op KX Radio. Waarvoor kudos.
Het goeie nieuws is dat ze in september naar ons land gaan komen.

Advertenties
Explore posts in the same categories: Uncategorized

2 reacties op “# 4 Royal Headache – s/t (RIP Society/ XVIII Records)”

  1. Jan Hut Says:

    De cd bestaat inderdaad. Ik heb de cd besteld in Australie en binnen week lag die in de brievenbus. Ik ben erg blij dat jullie aandacht aan deze plaat hebben geschonken, want voor mij is het de plaat van het jaar. En eerlijk gezegd, ik had de cd liever bij jullie gekocht, ook al was die dan een paar euro duurder geweest.


  2. […] werd tijd ook! Vier jaar na dat geweldige debuut, nummer vier op onze 2011 jaarlijst, ein-de-lijk een nieuwe plaat van Royal Headache. Australiërs, uit Sydney. Met de punkrock spirit […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: